• Γεωργίου Μηναίου 17, Ναύπλιο, 21100, Ελλάδα

Το Ναύπλιο

Μία από τις πιο όμορφες πόλεις στην περιοχή της Αργολίδας (στην ανατολική Πελοπόννησο) καθώς και μια από τις πιο ρομαντικές πόλεις σε όλη την Ελλάδα, το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μεταξύ 1823 και 1834.

Το όνομα της πόλης άλλαξε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Το νεοελληνικό όνομα της πόλης είναι το Ναύπλιο. Το Ναύπλιο αποτελεί δημοφιλή προορισμό των κατοίκων της Αττικής και της Πελοποννήσου καθώς απέχει λίγο και από τις δυο περιοχές.

Το Κάστρο Παλαμήδι, στέκεται ‘υπερήφανο’ 216 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Προκειμένου να φτάσετε σε αυτό πρέπει να ανεβείτε και τα 999 σκαλοπάτια του που έχουν χαραχτεί στο βράχο. Μην ανησυχείτε όμως: η θέα από ψηλά θα σας ανταμείψει για την προσπάθεια σας! Βυθιστείτε σε ένα χώρο γεμάτο ιστορία, όπου ο διάσημος ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε φυλακιστεί. Φαίνεται πως οι προμαχώνες του – που έχουν πάρει το όνομα τους από τους γνωστούς αρχαίους ήρωες Θεμιστοκλή, Αχιλλέα, Φωκίων, Λεωνίδα, Επαμεινώνδα και Μιλτιάδης – εξακολουθούν να προστατεύουν την πόλη. Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα που χτίστηκε στην κορυφή του Κάστρου από Βενετούς κατακτητές προσφέρει αναμφισβήτητα εκπληκτική θέα στον Αργολικό κόλπο και τη μυκηναϊκή πεδιάδα.

Ακροναυπλία: η Ακρόπολη του Αργολικού Κόλπου
Η Ακροναυπλία (τουρκ. Ιτς-Καλέ) είναι βραχώδης χερσονησίδα που αποτελούσε στην αρχαιότητα την ακρόπολη του Ναυπλίου. Η ιστορία της Ακροναυπλίας ακολουθεί την ιστορική τύχη του Ναυπλίου που περιήλθε στους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους, τους Ενετούς και τους Τούρκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας. Κάποια μέρη των τειχών της Ακροναυπλίας είναι κυκλώπεια που αποτέλεσαν τις βάσεις των μετέπειτα οχυρώσεων, τα οποία τμήματα σώζονται μέχρι και σήμερα.

Το Μπούρτζι:
Από μακριά μοιάζει με ένα κομψό πέτρινο γλυπτό. Καθώς πλησιάζετε στο νησάκι του Αγίου Θεοδώρου με πλοίο, ταξιδεύετε μερικά μέτρα που το χωρίζει από την ακτή και τελικά βλέπετε το Βενετσιάνικο κάστρο κοντά σας, θα νιώσετε αμέσως την πλούσια και ταραχώδη ιστορία του. Το κάστρο (σχηματίστηκε σαν ακανόνιστο εξάγωνο) χτίστηκε το 1473 και κάποτε έζησαν οι εκτελεστές των φυλακισμένων του Παλαμίδιου.

Ήταν επίσης η έδρα δύο κυβερνήσεων (1824 και 1827) και ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο Ναύπλιο και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε: Το Πολεμικό Μουσείο, που στεγάζεται στα κτήρια της πρώην Στρατιωτικής Ακαδημίας / τα σπίτια των αντιβασιλέων Armansberg και Mauer / το «To Λιοντάρι των Βαυαρών» που στέκεται στο προάστιο της «Προνοίας» / Μεγάλο Μουσείο Πελοποννησιακής Λαϊκής Τέχνης / Το Παιδικό Μουσείο / το Μουσείο Κομπολογιού / Το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων / Το άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου πρωθυπουργού της σύγχρονης Ελλάδας στην πλατεία με το ίδιο όνομα /Το πάρκο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με το άγαλμά του που στέκεται εκεί / την πρόσφατα ανακαινισμένη “Πύλη της Ξηράς”

Δραστηριότητες: Στο ηλιοβασίλεμα κάντε μια ρομαντική βόλτα στο λεγόμενο παραλιακό πεζοδρόμο Αρβανιτιά, το δημοφιλέστερο περίπατο στην πόλη (1 χλμ. Μήκος) που κυριαρχείται από το βραχώδες τοπίο της Ακροναυπλίας / χρησιμοποιήστε τα τουριστικά τρένα για να κάνετε μια ευχάριστη περιήγηση στην πόλη / αγοράστε μερικά αναμνηστικά από τα καταστήματα αναμνηστικών της παλιάς πόλης, σίγουρα «κομπολόγια» για την παραγωγή των οποίων το Ναύπλιο είναι ιδιαίτερα διάσημο / Ή ένα νόστιμο γεύμα στην πλατεία Συντάγματος / πιείτε ένα ποτό στο λιμάνι με την καταπληκτική θέα του Μπούρτζι – φωτισμένο πάντα τη νύχτα.

Παραλίες: Είτε στον Αργολικό κόλπο, είτε αντικρίζοντας τον Αργοσαρωνικό, είτε ακόμα και στα βόρεια του νομού, οι παραλίες της Αργολίδας κερδίζουν φανατικούς φίλους, που τις προτιμούν για την εύκολη πρόσβαση, γιατί είναι πεντακάθαρες και γιατί, πολύ συχνά, θυμίζουν ακόμα και τις καλύτερες παραλίες των ελληνικών νησιών

Μερικές απο τις πιο γνωστές: Παραλία Κάντιας, Παραλία Ιρίων, Κονδύλι, Παραλία Νέας Κίου, Παραλία Αρχαίας Ασίνης, Παραλία Αρβανιτιάς, Καστράκι, Καραθώνα, Παραλία Μύλων, Παραλία Πλάκας Δρεπάνου